2013. augusztus 28., szerda

HORVÁTORSZÁG: Novi Vinodolski

Novi Vinodolski


Novi Vinodolski Rijekától 43, Crikvenicától 10, Selecétől pedig 6 km-re fekszik, ott ahol a termékeny vinodoli síkság már-már eléri a tengerpartot. Ezt a síkságot a tenger elött 400 m-es magaslat szakítja meg, ennek a tenger felé néző oldalára települt a 2000 lakosú Novi Vinodolski, amelynek helyén a római időkben a Trasatica és Senia közötti római országút postaállomása állt.

Novi Vinodolski: Frangepán kastély

A település a 13-15. században a Frangepánoké, a 16.században a velük rokon Zrínyieké volt, miközben időnként a törökök szállták meg. 1754-ben a Habsburgoké lett. Kikötője 1868-ban épült ki, az első nyilvános strand pedig igen korán, 1878-ban. 


A központot ott érjük el, ahol balra Bribir felé mutat a tábla. Az út jobbra kanyarodik,a kikötő vonalát követve. Balra, a dombon van az óváros. 
A Frangepánok 13. században épített kastélya ma is áll. Legjellemzőbb része a 18 m magas, szögletes tetőteraszos Kvadrac nevű bástya,amely a város jelképe. Mellette az erősen átalakított, de szépen helyreállított kastélyt találjuk. Az épületben találjuk a Helytörténeti Múzeumot. 
Ódon házak kis utcácskáin érjük el a Szt. Fülöp és Jakab templomot,amelynek hétemeletes, karcsú, vakítóan fehér harangtornya messziről látszik. A templom a 16.században épült, mai barokk formáját a18. században kapta.A tér üres oldala a kb.6 méter magas várfal terasz. Alatta utca húzódik,amelyhez a térről lehet lejutni, sőt akár a főúthoz is jobbra, két régi városkapun át.


A városban még az idény előtt, május 1-jén ünneplik a város védőszentjeinek, Fülöpnek és Jakabnak a névnapját.

Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: