2016. július 15., péntek

HORVÁTORSZÁG: KRKA Nemzeti Park-Visovac-Ozidana barlang- Roski vízesés


A Krka folyó partvidékét és a folyó egy szakaszát magában foglaló 109 km kiterjedésű területet 1985-ben nyilvánították nemzeti parkká, s azóta mint KRKA NEMZETI PARK ismert. Igazolva ezzel a karsztos Krka-vidék kivételes szépségét, ritka természeti értékeinek sajátosságát és a környék kulturális-történelmi jelentőségét. A Krka folyó hét, mésztufagáton lebukó vízesésével természeti ritkaság és különleges karsztjelenség. A mésztufa, ami a Krka Nemzeti Park legkülönlegesebb jelensége ugyan gyakran előfordul a Dinári hegység karsztos vidék felületi vízfolyásaiban de csak ritkán képződnek olyan vízesések,mint ami a Krka folyón látható. A nemzeti parknak kivételesen gazdag az állat és növény világa. A park területén 860 növényfajt állapítottak meg. A Krka igen fontos szerepet tölt be a madarak tavaszi és őszi költözése során, és a fajták számát tekintve az egyik legértékesebb ornitológiai terület Európában. A Krka folyó vidékén található számos kulturális és történelmi emlék, itt láthatók a római Cardona vízvezetéke megőrzött maradványai, valamint több középkori 14.századbeli óhorvát erőd maradványa is.A Roski vízesés mintegy 36 km-re van a Krka forrástól. Nevét a Krka folyó jobb partján a Rupa falutól délkeletre található Rog erődről kapta. A mésztufagátak eleinte  számos apró vízesést képeznek amit számtalan mellékág és szigetecske követ. A folyómeder ezen a részen tölcsérszerűen kiszélesedik.A gát végén a legnagyobb vízesés,itt a Krka 15 m magasságból zúdul a Visovaci tóba.
A Roski vízesésnél a mésztufa képződmények különféle alakúak,küszöböket, gátakat, és kúpokat képeznek.A legnagyobb vízesés alján képződött kúpok jelentik a Roski vízesés különlegességét. A mésztufagátakon lebukó vízeséseken keresztül vezet az az út,ami már a római korban összekötötte a
két partot.A vízesés bal partján számos érdekes vízimalom látható, melyek közül néhányat még ma is használnak.A Roski vízesés vízimalmai Dalmácia és Horvátország néprajzi hagyományainak különösen érdekes és értékes része.

Ozidana barlang

A barlang megközelítéséhez 950 lépcsőfokot kell megmászni, ez nyáron kánikulába elég durva.
A Visovac sziget Horvátország legjelentősebb természeti és kulturális kincsei közé tartozik.
A szigeten 1445-től létezik a Kegyelmes Anyák ferences kolostor és a Visovaci Boldogasszony templom, ami a Visovaci tó látképével egyedülálló környezeti egységet alkot. A kolostorban jelentős régészeti gyűjtemény, miseruha és egyházi edénygyűjtemény található,míg gazdag könyvtárában több történelmi jelentőségű kézirat, értékes könyv és ősnyomtatvány van.


Fotók: NOVANTA

Nincsenek megjegyzések: