2017. július 23., vasárnap

HORVÁTORSZÁG: Sibenik


Sibenik az Adria egyetlen kikötővárosa ami nem tengerpartra települt,hanem a Krka folyó által létrehozott védett öbölben. A tengerrel a Szent Anna csatorna köti össze. A Sibenikbe érkezés mind északról közúton, mind a hajóval érkezők számára maradandó élményt jelent.

SIBENIK TÖRTÉNELME

A város története eltér az adriai városéktól. Nem illír,görög vagy római eredetű település: a 10.században horvátok alapítják. A 11.században Kresimir király városa és ekkor építik ki erődműveit. 1412-ben velencei kézre kerül,bár több ízben fellázad,azonban a köztársaság bukásáig uralma alatt marad. A 16-17.században kétszer ostromolják a törökök, ekkor építik ki a környező hegyekben a Szent Anna, Szent Iván, és a Subicevac erődöket. Sibenik is része a Napóleon által alapított Illír Tartományoknak. Ennek emlékét az egyik városnegyed is őrzi. Sibenik város nevezetes fia egy Kolumbusz flottájában szolgált sibeniki tengerész, Martin Jurjevic aki ily módon részt vett az új földrész felfedezésében. 

Sibenik az Adriai tengerpartnak nem kifejezetten műemlékekben gazdag városa, de egy kiemelkedő remekmű a Juraj Dalmatinac által épített Szent Jakab (Sv.Jakov) székesegyház azonban a dalmáciai gótikus reneszánsz művészet olyan páratlan alkotása,amely önmagában is sok látogatót vonz a városba. A látnivalók sorában nem kevésbé érdekesek Sibenik romantikus régi negyedei, amelyek talán minden más dalmáciai városnál hitelesebben szemléltetik a középkori városfejlődés egyes állomásait és az egykori élet apró jellegzetességeit.

SZENT JAKAB SZÉKESEGYHÁZ




A rakpartról széles díszlépcsőn jutunk fel a katedrális homlokzata elé. A kis téren a templom építője Juraj Dalmatinac szobrát látjuk. A katedrális hosszanti oldalával szemben emelkedik a 15.században reneszánsz stílusban épített városháza. 
A katedrális 1431-től 1473-ig épült,a mester haláláig. Juraj Dalmatinac néha évekre munkát vállalt Olaszországban, s mintegy megszállottként ottani keresetét is élete fő művébe a katedrális építésébe ölte. A templom építészeti érdekessége hogy egyetlen téglát vagy faalkatrészt sem találunk benne. Anyaga korculai, braci, rabi és krki kő és márvány. A gótikus főkaput két oldalról a tizenkét apostol képmása díszíti, középen Krisztussal.


Juraj Dalmatinac szobra






Városháza




Múzeum






















Fotók: NOVANTA
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Fotó: Horvátországinfó

Nincsenek megjegyzések: