2018. augusztus 8., szerda

OLASZORSZÁG: Velence 1.

Velence a lagúnák városa,az észak olaszországi Veneto régió székhelye. Az Adriai-tenger északi részén fekvő mocsaras Velencei lagúnában fekszik,amely két jelentős folyó ,a Pó és a Piave torkolata között húzódik.
Velence: fogalom.Olyan, mint valami meseváros.Már az utcái sem ,,igaziak"-a házak lábát a tenger vize mossa.Élénk színekben csillog minden: Velence ezer évig volt a kelet kapuja, és a távoli mesevilág hangulata ma is ott lebeg a város falai között.


Velence épületeit egymáshoz közel álló, vörösfenyőből készült cölöpökre építették-mert ez a fa a víz alatt nem rothad el -amelyek benyúlnak a tengerfenék homokos és agyagos rétegeibe is,közel 8 méter mélységig.  A cölöpök felett isztriai mészkő képezi az épületek alapjait. A belvárosi területeket kb.100 csatorna szeli át, amelyeknek két legnagyobbika a Giudecca és a Canal Grande. A kisebb csatornák rio elnevezést kaptak.       A csatornákon hidakon lehet átjutni, amelyből több mint 400 található Velencében. A hidakat isztriai kőből és  téglából készítették,és nevük :ponte.






































A Canal Grande /a velenceiek nyelvén:Canalazzo/ elragadó vizi -korzó, kőbe, márványba faragott történelem.    Velence fő ütőere. A Dózse palotától a vasútig 4km hosszú. Itt közlekednek Velence ,,villamosai" a vaporettók/fürge kis hajók/ melyek az állomástól a Lidóig és a környező szigetekre is bonyolítják a forgalmat.
A velencei paloták megőrizték eredeti rendeltetésük formáit: régebben a gazdag kereskedődinasztiák lakóhelyüket egyben cégháznak is építették. A paloták korát ,építési idejét a stílus is jelzi

.

SZENT MÁRK TÉR:Csodálatos látvány és egység. Teremszerű hatását a három oldalát övező azonos ritmusú palotáknak és annak is köszönheti, hogy utcák nem szakítják meg. Szemben a tér túlsó oldalán a Szt. Márk-templom aranyozott kupolakeresztjei, mozaikjai és márványai csillognak.882-ben alapított gyönyörű díszítésű épület,amely megőrizte a bizánci építészet hagyományait.Tetején öt hagymakupola nyúlik a magasba.

Szent Márk székesegyház.







A tér sok történelmi ünnepség színtere volt. Régen itt mutatták be az új dózsét a megválasztása után. A középkorban pompás lovagi tornákat is tartottak itt. A reneszánsz idején nagy ünnepi felvonulások színtere. Történelmi hagyomány fűződik a tér híres galambjaihoz, amelyek etetése elmaradhatatlan része a velencei útnak. A tér ma is Velence életének a központja. Innen indulnak városnéző barangolásukra a turisták.Itt korzóznak a helybeliek az enyhébb esti órákban. A tér földszinti árkádsorai alatt luxusüzletek találhatók, amik között kávéházak, így a rokokó ideje óta üzemelő, történelmi nevű Florian és Quadri is található.
A Szt.Márk téri óratorony alól induló Merceria, Velence ,,Váci utcája",itt mindent megvehetünk ha van rá elég pénzünk.










ÓRATORONY:1496-ban épült.Palotaszerű szárnyaiból középütt kimagasló része alatt emeletnyi magas árkád vezet az előkelő üzletek utcájába,a Merceriába. A torony két emeletét elfoglaló kék alapon aranyozott díszű óra található. A torony felső részén aranycsillagos kék mezőben Szt.Márk oroszlánja, s tetején a ,,két mór" a haranggal.Az oroszlán nem csupán egy közönséges oroszlán: szárnyával Szent Márkot, Velence védőszentjét jelképezi , mancsát az Evangéliumon nyugtatja.



DÓZSE PALOTA: A Palazzo Ducale nem csupán a fejedelem lakhelye volt, hanem elsősorban a köztársaság államhatalmának központja. Már a IX.században az itt állott várszerű épületben székelt a dózse.        A régi épületet a zavargások és a gyakori tűzvészek elpusztították. 1340-ben határozták el hogy a lagúnára néző hatalmas épületet építenek, amely a több mint ötszáz főnyi Nagytanácsot befoga




PIAZETTA: A Szent Márk tér folytatása a tenger felé nyitott Piazetta.
LIBRERIA:1537-ben kezdték az építését, ma könyvtár és archeológiai múzeum.
PRIGIONE: a Dózse palota háta mögött, annak folytatásaként épült fehér falu börtön.
SÓHAJOK HÍDJA:nem más mint a börtönt és a Dózse palotát összekötő híd.

Sóhajok hídja.



RIALTO HÍD:A jelenlegi kőhidat 1588-1592 között építették, ma ez Velence legrégebbi hídja.A Rialto-híd   két oldalát kőárkádok közé épített boltok szegélyezik. Itt van Velence ősi magja a piac, ahol már a kora délelőtti órákban nyüzsögnek a szigetek halászai,a szárazföld kertészei és kofái.

Rialtó híd.





FOTÓK: NOVANTA