2018. augusztus 20., hétfő

OLASZORSZÁG: Velence 2.

Aki több napot tölthet Velencében, ne mulasszon el néhány hajókirándulást a lagúnák szigeteire. A Lidóra a sűrűn induló hajójárattal juthatunk el. A Lidóra érve,a keskeny szigetet keresztbeszelő S.Maria Elisabetta sétányon át a központi strandhoz jutunk. A part mentén húzódó Marconi sétaútról gyönyörködhetünk Olaszország egyik legszebb fürdőhelyének képében
.

MURANO:Murano a világhírű velencei üvegipar évszázados központja. A Canale Principale mentén álló hajdani Giustiniani palotában az üveg dísztárgyak múzeumát találjuk.A 16.századtól Murano szállította az európai királyi udvarokba és főúri kastélyokba a páratlanul könnyed és elegáns kristály üvegárut.

Murano.

Murano.


BURANO: Ebben a csendes kis halászfaluban készül a gyönyörű velencei csipke

Burano
.
TORCELLO: A lagúnák egyik legrégebbi települése Torcello. Ősi múltjáról két műemlék tanúskodik. A XI. században épült bizánci stílusú S.Fosca és a mellette álló még régebbi dóm,amit 639-ben alapítottak,mai képét 1008-ban kapta.
S.Fosca
Hosszabb mintegy kétórás hajóúton érhető el a lagúnák déli részén fekvő Chioggia, az adriai halászat egyik központja.

TÖRTÉNELMI REGATTA:A történelmi evezősverseny Velence egyik legrégebbi eredetű ünnepsége. Több mint hatszáz esztendeje, minden szeptemberben megtartják. A látványos fesztivál az evezősök parádéjával kezdődik. Felvonulásukat a Bucintoro, a dózse díszesen faragott, aranyozott,bársonnyal bevont hajója vezeti. A Canal Grande  erre a napra evezős hajók versenypályájává alakul.A viadalt a csatorna partjáról többezres  néző és szurkoló sereg figyeli.




A hajósok jellegzetes viselete:a kék nadrág,a fehér tengerészing,és a piros szalagos szalmakalap.


VELENCEI KARNEVÁL:Velencét évente egyszer farsang idején, színes, zajos forgatag lepi el. A város fölpezsdül, mindenütt álarcos karneválozók nyüzsögnek,versengnek a legeredetibb jelmez díjáért. Itt,Velencében a karnevált nagyon komolyan veszik, hiszen több száz éves hagyományról van szó. A 14-16.század között Velence volt a maszk és álarckészítő mesterek fellegvára.
Hivatalos velencei jelmezek: PANTALONE:a zsémbes és kapzsi ,vén kalmár öltözéke:testhez simuló vörös kabát, hegyes orrú cipő,fekete bársonyköpeny.
BANTA: ez volt az egyik legkedveltebb velencei kosztüm.Hölgyek és urak is viselhették, egy háromszögből,
egy fekete lepelből,és egy fehér arcmaszkból állt.


ARLECCHINO:a szemtelen bohóc jelmezének tartozéka a fekete arcmaszk, a filckalap és a tarka foltokból varrott ruha.





KÉPEK A VÁROSRÓL















































Fotók: NOVANTA