2010. szeptember 21., kedd

OLASZORSZÁG: Róma 5.

Róma leghíresebb piaca a Campo di Fiori. Róma egyik legszebb tere.Egy hangulatos nyitott piac,ahol gyümölcsös ,virágos és halaskofák standjának szines kavalkádja várja a vevőket. Egy darabka eleven,hamisitatlan Róma.

Roma - Campo di fiori - "flower market"
.

A városban lévő kis élelmiszerüzletekben sok-sok finomságot kapni.






Egy kis kulinária.



Kávé: A kávé fogyasztását eleinte az egyház nem nézte jó szemmel,az ördög italának tartotta. A kibontakozó vitát végül VIII.Kelemen pápa /1592-1605/ zárta le,amikor vállalta,hogy megkostólja a fekete levet.Egyetlen korty zamata elegendő volt az egyházfő döntéséhez,áldását adta a kávéra ,ami ezután rövid idő
 alatt meghódította egész Itáliát.

sunday morning at paradiso
Foto:sushiesgue.

A nap első itala általában a kávé,legtöbbször cappuccinóként elkészítve,édes croissant társaságában.Ebéd vagy vacsora után az olaszok mindíg presszókávét isznak.

Capuccino
Foto:ugglemamma.

Az espresso,cappuccino,macchiato,ristretto nevek hazánkban is egyre többeknek hangzanak ismerősen.Ezek az olasz kávékultúra legfontosabb italait jelöli.

Tiramisu:A tiramisu szó szerint azt jelenti :dobj fel engem. A kultikus desszert meg is teszi a finomságával és persze a benne lévő feketekávéval.Kié az első tiramisu készítésének dicsősége? A piemonteiek találmányuk, a babapiskóta miatt mondják a magukénak. Lombardiában azért mert a mascarpone az ő vidékükről származik. A velenceiek , a toscanaiak,sőt a rómaiak is igényt tartanak a szerzőségre. A sok-sok véleménynek megfelelően a tiramisunak számtalan receptje van. A legnagyobb különbség közöttük abban mutatkozik hogy milyen szeszesitallal készítik:a konyaktól a marsalán,az amarettón,a whiskeyn és rumon át egészen a kávélikőrig minden lehetséges.


dance of the sugar plum fairy
Foto:analien.

És a kihagyhatatlan fagyi.

Gelato cones, Italy
Foto:Robert Crum

Gelato!
Foto:Toni Kaarttinen.