2010. november 21., vasárnap

AUSZTRIA: Bécs 2.

PRÁTER: A Práter és az Óriáskerék.

A bécsiek kedvelt pihenőhelyét ,a bécsi Prátert,mely a világszerte ismert vidámparkot foglalja magába,1766-ban II.József császár nyitotta meg a nagyközönség elött.A Práter elötte évszázadokig császári vadászterület volt .Már a megnyitás évében számos vendéglős ,kávéháztulajdonos és cukrász verte fel sátrát a Práterben,és megépítették az első körhintákat. Míg a Práter kezdetben az egyszerű nép szórakozóhelyének számított,az évtizedek során egyre inkább olyan hellyé nőtte ki magát ,ahol az igényes közönség is megtalálta a szórakozását.A népünnepélyek ,táncrendezvények és nagyszerű tűzijátékok éppúgy ámulatba ejtették az embereket,mint Strauss,Lanner,Lehár által vezényelt operettek. Walter B. Bassett angol mérnöknek 1896-ban az ötlete támadt ,hogy óriáskereket állítson fel az egész monarchiában ismert vidámparkban.
I.Ferenc József uralkodásának 50.évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatra megalkotott építmény London,Blackpool,Párizs és Chicago óriáskerekeitől eltérően túlélte a természeti katasztrófákat és háborús összetűzéseket,egészen a második világháború utolsó napjaiig.Ekkor súlyosan megsérült : a tűz mind a 30 kocsit és az egész üzemeltető berendezést megsemmisítette.Bár a város romokban állt ,éhség és szegénység pusztított ,az óriáskereket rekordidő alatt felújították és 1947.május 25-én újból üzembe helyezték.



Óriáskerék.

Práter.
Práter.
Egy kis kulinária.
A Hofburgban vagy a schönbrunni palotában olyan érzés fogja el az embert,mintha Ferenc Józsefhez és Sisihez érkezett volna vendégségbe.A patináns üzletek és kávéházakat is belengi még a Monarchia levegője.A Ringen kétirányú körforgalomban közlekedő villamos afféle városnéző járat ,amellyel a Városháza és több múzeum is megközelíthető. Aki az Operánál száll le ,beülhet a dalszínház mögötti Hotel Sacherba és rendelhet egy valódi Sacher-tortát.
Sacher torta.


SACHER TORTA: A Sacher torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal . Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét , aki 1832-ben megalkotta Metternich herceg számára.Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt ,a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít.

BÉCSI SZELET: A bécsi szelet /vínersnicli / a bécsi konyha közismert borjúhúsból készített,panírozott sült étele.
Bécsi szelet.
NASCHMARKT: A legismertebb bécsi piac 120 standjával és szórakozóhelyével színes gasztronómiai kínálatró gondoskodik. Így a bécsitől az indiaiig ,a vietnámitól az olaszig szinte minden konyha remekeit megkóstólhatjuk. A Naschmarkton a hajnali szürkülettől egészen naplementéig igen színes közönség vásárol gyümölcsöt,zöldséget és finomságokat a világ minden tájáról.A szombati bolhapiac pedig mindenki kedvence.
Naschmarkt.

.
Forrás:Vikipédia.
Fotók:Flickr.