2010. november 14., vasárnap

AUSZTRIA: Bécs.1.

Bécs Ausztria fővárosa ,a kontinens egyik vezető kereskedelmi ,kultúrális és idegenforgalmi metropolisza. A történelmi belváros középkori és barokk műemlékei között sétálva Habsburg császárok és magyar királyok ,főnemesek és huszárok emlékezete,Beethoven és Schubert szelleme lengnek az utcákon és tereken.




A bécsi körút a Ring, a századfordulón épült ki mostani formájára . Itt,a belváros körül sorakoznak a legfontosabb középületek, amelyek stílusukban ugyan erősen különbözőek de közös szellemben egy külön építészeti korszakban születtek.



LÁTNIVALÓK.

BELVEDERE:Savoyai Jenő herceg /1633-1736/ sikeres hadvezér és művészetbarát építtette magának a Belvedere nevű nyári palotát. A barokk palotacsoport két kastélyból áll ahol mára az osztrák művészet remekei találtak otthonra. A Belvedere gyűjteményének leginpozánsabb darabjai Gustav Klimt festményei.

Belvedere.

Belvedere.





ALBERTINA:Az Albertina névadója Mária Terézia Krisztina lányának férje,Albert von Sachsen-Teschen herceg. A világ legnagyobb és legértékesebb grafikai gyűjteményének egyikével rendelkezik.


Albertina.

RINGSTRASSE: A 4,5km hosszú sugárút mentén amely a világörökség része,Bécs gyönyörű,patináns épületei sorakoznak.Köztük az Operaház és a Parlament. Építését I.Ferenc József rendelte el ,a legtöbb épület a Ringstrassén 1870 elött épült.

Ringstrasse.


Ringstrasse.

HOFBURG: A Hofburg Bécsben a Heldenplatzon álló épületegyüttes ,az egykori császári palota. Egykoron tulajdonképpen erőditménynek épült,az évszázadok során azonban állandó jelleggel bővült ,míg nem hatalmas palotává nőtte ki magát.Napjainkban a Hofburgban található az ország miniszterelnökének a hivatala,a Spanyol Lovasiskola lipicai lovai,valamint több szabadon látogatható gyűjtemény és nevezetesség: a Sisi múzeum,az Ezüstkamra és a Császári lakosztályok.Csak néhány lépés a Hofburgtól a kapucinusok temploma ,amelynek kriptájában alusszák örök álmukat a császári család tagjai.


Hofburg.

Hofburg.



STEPHANSDOM: Szent István dóm Bécs jelképe . Ausztria legjelentősebb gótikus épülete. A dóm helyén a XII.sz-ban épült az első templom .1479-ben lett püspöki templom,majd 1722-től  érseki főszékesegyház.



Stephansdom

HUNDERTWASSERHAUS: Bécs egyik leglátogatottabb épülete, egy társasház Bécsben. Friedensreich Hundertwasser tervezte.Bécs 3. kerületében található ,a Kegelgasse 34-38 szám alatt.A házat 1983-1986 között építették .Újdonsága a hullámzó ,egyenetlen padló ,a tetőt fűvel és földdel fedték be ,és nagy fák nőttek ki a szobákból ,az ágaik az ablakon nőttek ki. Hundertwasser nem fogadott el fizetséget a ház megtervezéséért ,mert szerinte már az megérte ,hogy nem épült a helyére valami csúfság.


Hundertwasserhaus.



DUNA TORONY/ DONAUTURM:Bécs legmagasabb épülete 252m magas és három szintes.
Duna torony.

Fotók: Flickr.
Folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések: