2010. november 7., vasárnap

ROMÁNIA : Déva vára.

Déva a Ruszka-havas északkeleti lejtői alatt, a Maros völgyében épült.Hunyad megye székhelye,a környék közigazgatási,gazdasági és közlekedési központja. 
Déva.

A város szélén ma is láthatók a 371m magas hegyen épült dévai vár romjai.Helyén valamikor kisebb jelentőségü dák,illetve római erődítmény volt. Késöbb itt épült Erdély egyik legelső királyi vára. A tatárjárás tönkretette ,IV.Béla viszont gyorsan újjáépítette. 1800-ban a vár gyors pusztulásnak indult, 1817-ben azonban helyreállították. 1849-ben valószínüleg gondatlanság következtében egy nagy erejű lőszerrobbanás  romba döntötte, és azóta romokba hever.
Déva vára.


Déva vára.

Déva várának építéséhez fűződik a híres Kőműves Kelemen-ballada története.Déva várában tartották fogságban Dávid Ferencet /1510-1579/,a magyar reformáció legeredetibb gondolkodóját és első unitárius püspökét ,aki itt is halt meg.A várban emléktábla jelzi fogsága helyét




A hegy tetejére a várhoz,modern siklóval jutunk fel ahonnan gyönyörű a panoráma.


Sikló.


 A várdomb tövében van az 1621-ben ,kései reneszánsz stílusban épült Bethlen-kastély ,más néven Magna Curia. A kastélyt Bethlen Gábor építette ,aki fejedelemsége elött dévai várkapitány is volt. A Bethlen kastélyban most múzeum van.
Magna Curia.

Nincsenek megjegyzések: