2011. május 20., péntek

MAGYARORSZÁG: Keszthely

Keszthely a Dunántúlon,Zala megyében,a Balaton nyugati szegletében fekvő város.A Balaton vidék egyik legnagyobb települése.Keszthely több mint 750-éves múltra visszatekintő település. A gyönyörű városkép, a különböző korok történelmi örökségének találkozása, a Balaton egyetlen korhűen felújított szigetfürdője sajátos hangulatot kölcsönöz Keszthelynek. A városban található még a tó történetét bemutató Balaton Múzeum,és az ország egyik legigényesebben helyreállított és berendezett kastélya,a Festetics kastély is.

Festetics kastély

A Festetics kastély város felé eső déli szárnyát 1750 körül építették barokk stílusban.Az újabb épületrészek 1883-1887 között épültek.A kastély régi szárnyában van az országos hírű Helikon Könyvtár,amit Festetics György alapított a XVIII.század végén. A kastélyt hatalmas gyönyörű park veszi körül.Néhány szobor illetve emlékmű is látható a sétányai mentén, így a régi Oroszlános kút, a belső parkban Goldmark Károly és Csokonai Vitéz Mihály mellszobra,valamint a kastély keleti homlokzata előtt Festetics György szobra.
A parkban találunk még egy tavacskát mellette pedig egy vízeséssel kombinált sziklakertet. A kastélykert hátsó részében áll a kocsiház és istálló díszes épülete,amelyben a Hintómúzeumot találjuk.

Festetics kastély.




Festetics György alapította Georgikon néven Európa első mezőgazdasági iskoláját 1797-ben. Ebből fejlődött ki a későbbi Gazdasági Akadémia,majd Mezőgazdasági Főiskola,jelenleg Pannon Agrártudományi Egyetem.

Keszthely
FOTO:Alensina

Keszthely főútvonala mentén sok szép régi, századfordulós házat találhatunk.Itt áll Keszthely egyik legrégebbi,boltíves,árkádos udvarú hajdani Pethő-ház,amelyben 1830-ban Goldmark Károly,a világhírű magyar zeneszerző született.
Keszthelynek szép sétálóutcája van. Az itt található épületek legnagyobb része a XIX.század második felében épült,a kor divatjának megfelelően romantikus vagy eklektikus stílusban.

Helikon emlékmű


A Helikon park a város legnagyobb zöldterülete.Hatalmas évszázados fái alatt kellemes sétákat tehetünk.
A fő sétány közepén áll a Helikon ünnepségek századik évfordulójára 1921-ben emelt kupolás Helikon emlékmű, ami a város jelképévé vált.

Szigetfürdő

A Balaton partján találjuk a régi keszthelyi fürdőház nemrég felújított épületét,amit kis hídon tudunk megközelíteni. Az első vízre épített fürdőház 1864-ben készült. Az első kerek fürdőszigetet 1880-as években építették,amit 1893-ban díszes bejárattal két szigetből álló fürdővé bővítettek.
A fürdő egyik oldalán a strandot találjuk, a másik oldalon a keszthelyi hajóállomás mélyen benyúló mólója található.

Szigetfürdő



Szigetfürdő

Hajóállomás



Nincsenek megjegyzések: