2011. május 26., csütörtök

HORVÁTORSZÁG: Dalmácia.

,,Ha bedugod az ujjad a tengerbe, az egész világgal kapcsolatba kerülsz." /Ősi dalmát közmondás/



A dalmátok szenvedélyesen szeretik a hazájukat, és egyben nagyon vendégszerető nép.A vidék gyönyörű,itt a szárazföld szorosan összefonódik a tengerrel. A mediterrán partot száz meg száz kicsi zöld sziget és különleges sziklaszirt tarkítja. Néhány, a turisták körében ismert és kedvelt sziget: Hvar, Brac, Korcula, Dugi Otok, Pasman, Vis, Lastovo, Mljet, Ugljan.


A szárazföldön a keskeny, tengerparti sáv mögött a Dinári-Alpok helyenként 1700m magas kopár hegyvonulatai emelkednek. Citromsárga rekettyebokor, lila zsálya és levendula,örökzöld fenyőerdők és szőlő illata fűszerezi a enyhe tengeri levegőt.

Ennek ellenére a dalmát tengerpart nem volt mindig maga a paradicsom. Évszázadokon át vonzotta magához a telepeseket és gyarmatosítók. Legelőszőr az illírek ,utána a görögök és rómaiak a gótok és frankok majd a szláv törzsek és az avarok hódították meg. A különböző gyarmatosítók katonai és kereskedelmi központokat tartottak fenn e térségben. Ez pedig kedvezően hatott a dalmát városok fejlődésére, s ezek a városok ma csodálatos kulturális örökség birtokosai.


ADRIA FŐÚT: Európa legszebb útja ez,mely Horvátország északi részét köti össze a déli régiókkal, egészen Montenegróig, az adriai turizmus fő közlekedési útvonala.Hossza 1200 km. Lenyűgöző kilátás nyílik az útról a tengerre, a szigetekre ,sziklazátonyokra, mediterrán városkákra és falvakra.


DALMÁT JELLEGZETESSÉGEK: a gyógynövények,az oregánó,a zsálya,a rozmaring,a levendula melyek vadon nőnek.Kisajtolt olajukat kis fiolákban vagy a szárított növényt kis zsákokban árulják. Finom a gyógynövényekből készült méz. Horvátország legfinomabb vörös bora a Dingac. A Zadar környékén termő, különleges aromájú cseresznyéből készül a XVI. századtól a híres Maraschino likőr.



Nincsenek megjegyzések: