2011. június 4., szombat

HORVÁTORSZÁG: Makarska


A Makarska Riviéra a közép dalmát szárazföld partszakaszának talán legszebb üdülőtelepe. A 60 km hosszú Makarska Riviéra népszerűségét a hosszú,apró kavicsos, néhány helyen homokos strandoknak és a gyönyörű mediterrán növényzetnek köszönheti. A riviéra mögötti festői képet a Biokovo hegység adja aminek a legmagasabb csúcsa a Sveti Jure, ami 1762 m magas.

Makarska, Szt.Péter félsziget.
Foto:ahenobarbus

Makarska 12.000 lakosú város, a Makarska Riviéra névadója és központja. Omistól 30 km-re, Splittől 60 km-re fekszik.
Az óváros központja egy tágas tér, amely Andreja Kacic- Miosic költő és szerzetes nevét viseli. A költő szobrát a tér közepén 1889-ben állították fel. A szobor mögött egy lépcsősor tetején áll az 1700-1776-között épült Szt.Márk templom. A templom mellett egy 1755-ben épült velencei ivókutat is láthatunk.
A templom fölött húzódik a forgalmas főutca.


FOTO:onarf.


A tér alatt található a kikötő.Itt van a jachtkikötő és innen indul a komp Brac szigetre. Innen nem messze található az 1400-ban alapított ferences kolostor, aminek a pincéjében Európa egyik legnagyobb kagylógyűjteménye található.A gyűjtemény több mint 3000 db kagylót,csigákat és puhatestűeket mutat be.A múzeumban egy növénygyűjtemény is van ami a Biokovo hegység növényeit mutatja be.
A kikötő öblében szép pálmasoros sétányon sétálhatunk, ahol számos étterem, üzlet, fagyizó és kávézó található.



A Szt. Péter félsziget kb.700m hosszú és 150-200m széles, az óváros felőli részén erdős. 50 lépcsős sétaúton érünk a félsziget kis dombjára ahol a 15.századi Szt. Péter templom falromjait találjuk. A közelben található egy világítótorony is 1884-ből.

Szt.Péter világítótorony.




A félsziget északi oldalán találjuk a város fő strandját.

A város fő strandja.


Nyáron a városban  a Makarskai Nyár keretében hangversenyeket, népi -színházi és énekegyütteseket, kiállításokat nézhetünk meg.
Sétákat és túrákat is szervezhetünk a Biokovo hegységbe. A Biokovo Természeti Parkba a főtér feletti Put Makra utcából, majd jelzett turistaúton lehet eljutni. A Biokovoi Botanikus Kert is gyalog elérhető a városból kb.3 km.A hegyekbe települt Kotisina falu fölött terül el.
Autóval felmehetünk a Biokovo hegység legmagasabb csúcsára, az 1762 m magas Sv.Jure csúcsra. A csúcsot egy 24 km hosszú kanyargós úton érjük el, végig az úton gyönyörű kilátásban lehet részünk a tengerre.

Biokovo hegy
FOTÓ:ahenobarbus


FOTÓ:ahenobarbus.


Nincsenek megjegyzések: