2011. június 17., péntek

HORVÁTORSZÁG: Omis



FOTÓ:nessa.gnatoush

Omis ez a 15 000 lakosú város ,a Makarska Riviéra és Split között fekszik.A város annál a hatalmas kanyonnál terül el,amely keresztülszeli a Mosor hegységet és a Cetina folyó vizét a tengerbe vezeti. Omis nagyrészt a Cetina folyó hídjától keletre terül el,de a modernebb rész a jobb parton található.
A híd melletti park mögött találjuk az egyszerű díszítésű Szt.Péter templomot.A templom román stílusban épült a 10.században.

FOTÓ:L.Richard Martin.Jr.

A hídról jól látható az a szoros amin a Cetina folyó átfolyik a hatalmas hegyek között. A 700m hosszú szurdok falait több helyen lehet megmászni.A városban több más sportot is kipróbálhatunk.Lehet a hegyekben kirándulni,sziklát mászni,a folyón raftingolni és kajakozni és a tengerben búvárkodni.
Megéri egy kicsit feljebb menni a vadromantikus Cetina szurdokba.Följebb a Cetina mér igazi hegyi folyó. A 6  km-re lévő vizimalom ,a Radmanove mlinice kedvelt étterem a természetjárók körében.




Cetina folyó.

A 311 m a város fölött emelkedő Starigrad erőd romjairól gyönyörű kilátás nyílik a városra.A Subic utcából lépcsők visznek az erődhöz.
A Kacica utca régi házai között ,a kis Rókus-kápolna után érünk a Városi Múzeumhoz.A város legszebb tere a Szt.Mihály székesegyházról kapta a nevét.A székesegyházról nem tudni hogy mikor épült, de először 1282-ben említik. Kívülről a legszebb látvány az oszlopos bejárat,aminek a tetején Szt.Mihály áll,jobb kezében kivont karddal, a balban méreggel.

Erőd
FOTO:nessa.gnatoush


Omis


Omis



Omis

A Kacica utca az Adria főúthoz vezet. Itt van a kikötő,jobbra pedig a város strandja, a Velika Plaza ami 700 m hosszan terül el. De több kisebb strand is van a várostól nem messze.
A forgalmas főutca tele van üzletekkel, éttermekkel. Délelőttönként piac is működik itt.

Szűk utcák
FOTÓ:nessa.gnatoush.

Piac
FOTO:L.Richard Martin.Jr.

Nincsenek megjegyzések: