2011. június 23., csütörtök

HORVÁTORSZÁG: Trogir


Trogir


A több mint 2000 éves szigetet híd köti össze a szárazfölddel és Ciovo szigetével. Ez az ősi városka a művészetek kincseskamrája. Gyönyörű templomok,paloták,polgárházak sorakoznak egymás után. Szűk kis utcácskák, belső udvarok és lépcsők gyönyörködtetik a szemet.


Szt.Lőrinc székesegyház.
FOTO:hilobi.

Trogir egyik jelképe a Szt.Lőrinc székesegyház, Dalmácia legszebb román stílusú temploma. Az épület egyik legszebb része a Radovan-kapu. A székesegyház 47m magas harangtornya majdnem 200 évig épült. A templom 1213-ban készült mellékbejárata a város főterére, a II.János Pál térre nyílik. Itt található a városháza. Az épület udvarán nagyon szép gótikus ablakok,oszlopok,kőfejek és címerek találhatók. Itt a téren található még az óratorony, ami tulajdonképpen a Szt.Sebestyén templom tornya.A templom 1850-óta nem működik.

Radovan kapu
FOTO:b.roveran.

Óratorony
FOTO:gravitat~on.

A csatorna partján szép pálmás sétányon sétálhatunk. A híd felé eső első épület a Kis-loggia, ami az 1520-as évekből származik.A híd a Trogiri csatorna legkeskenyebb részén épült.




KAMERLENGO ERŐD:

A csatorna másik végén áll a Kamerlengo erőd. A kis sziget délnyugati részén,a XIV.században nyolcsarkos magas bástyát építettek, ami napjainkban is a Kamerlengo vár része. A bástyát valamikor Lánc bástyának hívták, mert a város nyugati részétől Ciovo szigetig egy vastag lánc védte a városi kikötőt a Kasteli öböllel együtt. A szerkezet nyomai amely a láncot emelte most is láthatók az északi bejáratnál. 

Kamerlengo erőd.
FOTO:b.roveran.

A bástya előtt játszódott le 1378-ban a velencei és genovai hadsereg nagy csatája, amikor az építőanyagot szállító elsüllyedt velencei hajók maradványaival védték a kikötőt.A XV.században, Velence hódításainak idejében,a város védelme nem bizonyult biztosnak,ezért szükséges lett a bástya megerősítése. 1420 körül várat építenek a Lánc bástya köré,amit Kamerlengo várnak neveznek el. Az alaprajz trapéz alakú volt,oldalain vastag védőfalakkal,amely a város falaival volt összekötve. A városból egy hídon keresztül lehetett bejutni a várba. A váron most is láthatók Velence jelképei a Szent Márk szárnyas oroszlánjának domborműve, Foscari dozse,és a város meghódítójának címere is.

Kamerlengo vár.
FOTO:Paradasos.

A Kamerlengo vár napjainkban is folytatja az életét.Valamikor a város legfontosabb védelmezője most nyári színpad,ahol hangversenyeket,színpadi előadásokat élvezhetünk. Nappal a várat számos látogató tekinti meg,mivel a tetejéről gyönyörű kilátás tárul elénk a Ciovo szigetre és a Karban hegyre aminek a lábánál épült Trogir városa is.

FOTO:ahenobarbus.


TROGIR KÉPEKEN:

FOTO:paradasos.














Nincsenek megjegyzések: