2011. május 4., szerda

SPANYOLORSZÁG: Toledo 2.

LÁTNIVALÓK TOLEDÓBAN:

Alcazar: Ezen a helyen már a római és nyugati gót időkben is erőd állt. Jelenlegi formáját 1538 és 1551 között V.Károly uralkodása alatt kapta, aki többször is megfordult a falai között. 1882-től kezdve katonai akadémiát helyeztek el benne. Ma az 1936-1939.évi polgárháború múzeuma.

Alcazar
Fotó:ArizonaHiking

Fotó:Francisco Javier Martin


Katedrális (Catedral Primada): Ez a prímási székesegyház Toledo szimbóluma, a legszebb keresztény templomok egyike. Hatalmas tömbként magasodik, a domb tetején épült Toledo szűk utcái, kis terei fölé a spanyol gótika e remeke, az ország második legnagyobb temploma. 
A templomot 1227-ben kezdték építeni és 266 évi munka után fejezték be. Akkor sem teljesen, mert a nyugati homlokzat csak a XVI.században épült fel. A toledói katedrális évszázadokig épült, így a gótikától a mudéjaron át a barokkig minden stílusirányzat megtalálható rajta.

Katedrális
Fotó:hominisnocturna.

Fotó:_chris_st


Gyönyörű látkép tárul elénk ha felmegyünk a toronyba, a Campana Gorda emeletére. Innen láthatjuk hogy mintegy 100 torony díszíti a várost, a keskeny szűk utcák labirintusát. Ismerős ez a látvány El Greco képeiről aki gyakran festette meg Toledót.
A katedrális közvetlen szomszédságában áll a XVII.századeleji városháza ,a Ayuntamiento . A városháza ugyanabban a stílusban épült mint az Alcazar vagy az Escorial. Terveit 1576-ban Juan de Herrera készítette.

Városháza
Fotó:_chris_st


El Greco ház: A Calla de San Juan de Dios utcában áll az El Greco ház.A házba jellegzetes toledói udvaron, egy pation keresztül léphetünk be. A házban műtermet és több lakószobát rendeztek be abban a stílusban ahogy a nagy görög festő életében be lehetett rendezve. Az El Greco házhoz tartozó régies épületbe van a El Greco Múzeum, amelyben  El Greco munkái mellett több neves festő munkái is látható.

El Greco ház

El Greco: (Kréta 1541-Toledo 1614) El Greco A görög, görög származású festő, a spanyol manierizmus legnagyobb mestere.

El Greco

El Greco: Toledo c. festménye.

Nincsenek megjegyzések: