2011. április 29., péntek

SPANYOLORSZÁG: Toledo 1.


Toledo az Ibériai-félszigetnek majdnem a középpontjában helyezkedik el, Madridtól 70 km-re délre található. Nemcsak földrajzi hanem évszázadokon keresztül politikai központja is volt azoknak a népeknek ,akiket a hódítás vágya Hispánia földjére sodort. Történelmi központja a Tajo folyó jobb partján, egy kanyarulatban, domb tetején épült. A város mind a mai napig megőrizte múltját,most is Ciudad Imperialy Coronadának (császári és koronás város) nevezik.

Toledo
FOTÓ:Francisco Javier Martin

TOLEDO
FOTÓ:Francisco Javier Martin


LÁTNIVALÓK TOLEDÓBAN:

Tavera kórház: (Hospital de Ttevera) amelyet a népnyelv csak városon kívüli kórháznak is nevez. 1541-ben kezdte építeni Bustamente építészmester. A lapos boltozatos előcsarnokból nagy belső udvarra érünk. A földszinten dór, az emeleten jón oszlopok tartják a reneszánsz árkádokat. A bejárattal szemközti oldalon van a templom. Úgy tartják hogy a főoltár domborműveit El Greco tervezte. Érdemes felkeresni az ugyancsak itt található XVIII.századi gyógyszertárat. 

Tavera kórház
FOTÓ:Bernard Gagnon

Tavera kórház
FOTÓ:Enzian 44.


Régi és Új Bisagra kapu: Az Új Bisagra kapu piramis alakú belső tornyait már messziről láthatjuk. A kapu két épületrészből áll, amelyeket a négyszögletes alaprajzú szorító választ el. A kaput V.Károly építtette 1550-ben . A kaput jobbról megkerülve, a városfal mellett továbhaladva a Régi Bisagra kapuhoz jutunk. Patkóíveiről,oszlopairól jól felismerhető az arab eredete. 

Bisagra kapu
FOTÓ:MartinPutz

Ezen a kapun vonult be VI.Alfonz király, keresztény hadserege élén Toledóba,amikor 373 éves mór uralom után ,1085-ben elfoglalta a várost.
A kaputól beljebb ,alig száz méterre találjuk Santiago del Arrabalt, Toledo egyik legrégebbi templomát, amit a XII.században kezdtek el építeni.


Zocodover tér: A szabálytalan, majdnem háromszögletű Zocodover tér Toledo városi életének ősi központja. Az arab időkben is itt volt a piac, ahol a Kelet híres portékáit árusították. Régen ezen a téren hajtották végre a halálos ítéleteket is. Azt az ívet, amelyen át a Tajón túli vidéket megpillantjuk, ma is Arco de la Sangrénak, Vérboltívnek nevezik.


Zocodover tér.
FOTÓ:Lourdes Cardenal.


 Alcántara híd: Az Alcántara híd a Tajo folyó legöregebb hídja. Már a római és gót időkben is híd kötötte össze e két helyen a két partot. Romjait használták fel az arabok, amikor 997-ben újra felépítették a hidat. 1257-ben árvíz rombolta le s csak két hídfő maradt meg, X. Alfonz építette újjá. A híd nyugati, város felőli végén áll az 1484-ben épült Puerta de Alcántara kapu. A keleti hídfőt egy 1721-ben épült torony zárja le. Emberek, szekerek, s lovak milliói közel hétszáz évig koptatták az Alcántara híd burkolatát, amely az autókat már nem bírja, ezért manapság gyalogosok használják.

Alcántara híd
FOTÓ:Francisco Javier Martin.


FOTÓ:Francisco Javier Martin.

FOTÓ:Francisco Javier Martin.

A hídtól nem messze található a Castillo de San Servando. Ez az ősi erődítmény, melyet előbb a XI. majd a XIV.században újjáépítettek, a középkorban csillagászati obszervatórium is volt, ma a Katonai Akadémia működik benne.

Castillo de San Servando
FOTÓ:Francisco Javier Martin.

Nincsenek megjegyzések: