2011. április 1., péntek

MAGYARORSZÁG: Hollókő.


Hollókő.


 A 17-18.században kialakított falu kiemelkedő néprajzi és  népművészeti jelentőségű. Gyakran nevezik az ország legszebb falujának, amihez az épületek szépsége mellett a falu fekvése is hozzájárul. A pár száz fős falu  a világörökség része. A lakóházak jellemzője az alájuk épített pince, amelynek bejárata többnyire az utca felől van, s így a házak szinte emeletesnek látszanak. A tornáctartó oszlopokat, gyakran a korlátokat is fából faragták,a házakat régiesen zsúpszalmával fedték.
A népviselet nem tűnt el teljese. A női viseletet a sok rövid szoknya jellemezte, bő ujjú ing, amin át vállkendőt kötöttek. A szokna fölött bő fekete kötényt hordtak, ami csaknem körülérte őket. A lányok haja fonatban lógott, az asszonyok kontyba tűzték, és több rétű fejviselettel, gyöngyös főkötővel , rojtos selyemkendővel borítják.




FOTÓ:Pásztörperc.

FOTÓ:Bárdos Veronika Győr.

A XIV.századból származó fatornyú templomocska körül elhelyezkedő mintegy 55 házból palóc népi rezervátumot alakítottak ki.

FOTÓ:Pásztörperc.



Az elragadóan szép,jellegzetesen előreugró tetőzetű hollókői házak mögött magasodó hegyen áll Nógrád megye legépebben megmaradt várromja. A faluból kellemes sétaúton közelíthető meg a vár.Kanyargós falszoros vezet a magasan kiemelkedő belső várhoz,amelynek az udvarán az egykori palota hat boltozott helyisége maradt meg. Felismerhető a 4m átmérőjű kerek vízgyűjtő is. A vár északi szögletét a 20m átmérőjű kerek bástya koronázza. A vár falai egyes helyeken három emelet magasságban maradtak fenn. Helyenként az egykori védőárokrendszer is látható. Hollókő várát a XIII-XIV.században építette a Kacsics-nemzetség. A végvári harcok során gyakran gazdát cserélt. A császári hadvezetés a Rákóczi-szabadságharc után számos magyar várhoz hasonlóan Hollókőt is leromboltatta. A vár mellől szép kilátás nyílik a Cserhátra,északon az Ipoly völgye irányába.

Hollókői vár.

FOTÓ:Ramirez HUN.









Nincsenek megjegyzések: