2011. április 8., péntek

OLASZORSZÁG: Garda tó 1.


Garda tó.
FOTÓ:Ampfinger.

A Garda tó Olaszország legnagyobb tava,és a legszebb az észak-olaszországi alpesi tavak között. Hossza 51 km,legszélesebb pontján 17 km széles,a legmélyebb pontja 346 m. Vize keskeny csíkja fölé olyan meredek hegyfalak magasodnak,akár a norvég fjordok. De itt a tó vizében melegen lubickol az élet, a magas sziklafalak alatt citrom és narancsligetek virulnak. Néhol láthatunk a víz fölé nyúló meredélyeken egymáshoz szoruló házacskákat,szőlő és rózsalugasokkal. A parti úton a Gardesanán, az egyik alagútból a másikba futnak az autók, és a sziklafalba vájt árkádokon át látjuk a csillogó vizet. Tavasszal ez a második Riviéra. Olaszország egyik gyönyörű virágoskertje virul ki a Monte Baldo még hóval borított, távolba vesző hosszú gerince alatt.  A virágos, kaktuszos,pálmás sétányok mögött szorgos műhelyek dolgoztak egykor. A tó és környéke ősi ipari vidék. A környékbeli bányák vasából a közeli városkákban kovácsolták valaha a velencei gályák láncait és ágyúit.

Garda tó.
FOTÓ:mr.ahorn.

FOTÓ:Manfred Heyde.



TÓ KÖRÜLI VÁROSOK:

DESENZANO: Desenzano a tó déli kapuja. A Garda tó déli felén lévő városok olyan vidéken találhatók, amely már semmiben nem hasonlít az északi részekhez. Míg északon az ember a hegyek között érzi magát, Desenzano és Sirmione környéke lapos,majdnem a Pó-síkságra hasonlító vidék.
A 120 ezer lakosú Desenzano a Garda tó körüli települések közül a legnagyobb.Felette tornyos vár, földje alatt római emlékek. A ,,Lacus Benacus" a mai Garda tó ugyanis a rómaiak egyik kedvelt üdülőhelye volt.

Desenzano
FOTÓ:RicciSpeziari


SIRMIONE:A 6 ezer lakosú helység gyönyörű fekvésével vonzza a látogatókat. A félsziget pontosan a déli part közepénél nyúlik észak felé a tóba. Sirmione a Garda tó egyik legismertebb települése. A félsziget végén áll a Scaliger-kastély.A 13.században Mastino della Scala építette a körfalakon belül ezt a vízívárat.
Sirmione azonban nem csak mostanság vonzza az embereket. Már Konstantin császár idején a nagy római termekhoz hasonló fürdőpalota épült itt,ennek romokban is impozáns nagy barlangokhoz hasonló maradványait nevezte al a nép ajka Catallus grottáinak.

Sirmione.
FOTÓ:Manfred Heyde.

SIRMIONE:
FOTÓ:Adam Sporka.


FOTÓ:David Spender.

FOTÓ:Olgite.

FOTÓ:David Spender.



SALO: A tó körmedencéjéből mielőtt szűkülni kezdene, hosszú széles öböl nyílik nyugatnak. Ez a híres bresciai riviéra, s az öböl végén Salo városa. Salonak van a leghosszabb és legszebb parti sétánya a tó körül.
A parton nincs gépjárműforgalom, egyik kávézó éri a másikat, a tóparti padokon pedig nyugodtan ücsörögve fagylaltozhatunk. Salo a tó környéki települések közül az egyetlen amelynek dómja van.1453-ban kezdtek az építéséhez késő gótikus stílusban. Saloban volt a gyászos emlékű ,,saloi köztársaság" a német megszállás alatti olasz terület utolsó fasiszta kormányának a székhelye.

Salo.
FOTÓ:Tiny Lab.


Salo.
FOTÓ:David Spender.

TOSCOLANO-MODERNO: Toscolano a tó szűkületénél található. A meredek tövéből széles, lapos földnyelv nyúlik a vízbe,barátságos üdülőkkel, szép ligetekkel:ez Toscolano-Moderno.

Most már a tó 33km hosszan északnak húzódó keskenyebb részén haladunk.Itt mélysége 300 m körüli,medre csupa szikla,ezért olyan tiszta,kék a vize. A keleti parton végignyúló,2000 m-es hegyfal a Monte Baldo. A parti Gardesana út fölött egy régebbi szerpentinút kapaszkodik a meredek hegyoldalba. Ezt az utat még akkor építették stratégiai célokból,amikor a közeli Tignale fennsíkon húzódott az osztrák határ. Érdemes rajta végigmenni mert a tó fölé 700m magasan nyúló sziklák fölött leírhatatlanul szép kilátás tárul elénk. Lent szédítő mélységben csillog a tó, szemben a Monte Baldo fala fölött még május végén is fehérlik a hó. Tignáléban található a Madonna di Montecastello templom, ami egy sziklacsúcson áll,és lélegzetelállító a kilátás a tóra. 

FOTÓ:slacabos




Folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések: