2011. április 22., péntek

MAGYARORSZÁG: Sümegi vár.

Sümegi vár
FOTÓ:Horvabe.

Sümeg a Bakony és Keszthelyi-hegység között, a Tapolcai medencét a Kisalföld déli részével  összekötő völgyben fekszik.Ahogy közeledünk a város felé már messziről látszik, a magányosan álló, meredek oldalú Várhegy tetején Sümeg vára, a Dunántúl legnagyobb romvára.
A várat 1282-ben említik először. A XIII.századtól kezdve a veszprémi püspökök birtoka volt. A XVI.században a török veszélyre való tekintettel a régi várat korszerűen kiépítették, megerősítették. A dunántúli végvárrendszer fontos pontja lett,1563-1587 között a vár környéke a törökök kezében volt. A XVII.században és a XVIII.század első felében a vár a veszprémi püspökök székhelye volt. A Rákóczi szabadságharc idején, 1705-ben a kurucok foglalták el, s csak 1709-ben tudták az osztrákok visszafoglalni.
1713-ban a császári csapatok egy hadgyakorlat alkalmával felgyújtották és azóta rom.




Meredek sétaút visz fel a nyugati oldalon álló külső kaputoronyhoz. A kapun át az öregtoronyig húzódó falszoroshoz érünk. Túlsó végén nyílik a belső kaputorony a várudvarba, amelynek déli részén a vár legrégibb épülete, a XIII.századi öregtorony magasodik. Ez volt a vár magja,hozzá épültek a további erődítmények, a kazamatasor, a lakópalota, a kápolna, az északi várfal, a keleti oldal falai, a délnyugati védőfal és kaputorony és az olasz bástya.








 Ha kisétálunk az öregtorony mögött a vár délkeleti sarkára, ahol a kis őrtoronyból gyönyörű kilátás nyílik a Tapolcai-medence kihűlt vulkánjaira, keleten a Bakony, észak-nyugaton a Kisalföld tájaira.




Nincsenek megjegyzések: