2011. november 24., csütörtök

AUSZTRIA: Lánzséri vár /Landsee/

Lánzséri vár bejárata.

A lánzséri vár egykor Nyugat-Magyarország leghatalmasabb erődítménye volt, ma Közép-Európa legnagyobb várromja. A várromot Kőszegtől 36 km-re Burgenlandban a Landsee nevű falucska mellett magasodó 670 m magas Várhegyen találjuk.Lánzsér egykor a locsmándi uradalomhoz tartozott,várát1173 körül építette az Erchinger család. A szabálytalan alaprajzú belső lakótornyos épület határvárként épült.
Az évszázadok alatt több tulajdonosa is volt a várnak. Az Esterházyak tulajdonába 1612-ben került, amikor Esterházy Miklós feleségül vette Dersfy Ferenc lányát,Orsolyát,aki hozományul kapta a várat és a birtokot.
A török háborúk idejére a várat szinte bevehetetlen erődítménnyé építették ki,de a harcokban kevés hadászati szerepet játszott,inkább menedékül szolgált a környék lakóinak.


A Rákóczi szabadságharc idején 1707-ben osztrák katonaság szállta meg az erődítményt,akkor robbant fel a lőportorony és semmisült meg az épület nagy része.Ezt követően helyreállították,de 1772-ben tűzvész pusztította. 1968-ban végezték el a romok helyreállítását. A romok ma is az Esterházyak tulajdonában van.




Az épületegyüttes a szabálytalan alaprajzú, belső lakótornyos várak típusához tartozik. Egykor Nyugat-Magyarország leghatalmasabb erődítménye volt.Legrégebbi része a XII-XIII.században épült román stílusú lakótorony, amelyet egy kis későgótikus udvar övez. A belső rész körül a XIV-XVII.században épült ki a védőgyűrű, amely négy hatalmas bástyafalból, valamint árokrendszerből állt.


Az egykori vár maradványaiba befelé haladva, az első kapun az 1668-as évszám olvasható.Innen még 5 kapun keresztül jutunk a vár belsejébe.Az ötödik és hatodik kapu a vár belsejébe a sokszögletű lakótoronyba vezet. Ennek keleti oldalához egy gótikus lakószárny csatlakozott. A torony nyugati oldalán a fal 10 m vastagságú. A belső vár déli szárnyában volt a XV.században épült konyha, magas kéménnyel, amelynek maradványai ma is láthatók.

A konyha maradványai.


A belső udvarról nyíló lépcsőház barokk kori. A belső udvar bővítése képen épült épületszárnyak a XVII-XVIII.századiak. A lakótoronyból gyönyörű kilátás nyílik a környékre.













Nincsenek megjegyzések: