2011. november 17., csütörtök

MAGYARORSZÁG: Szombathely

Fő tér

Szombathely Magyarország legrégebbi alapítású városa, amit a Nyugat Királynőjének is neveznek.
A rómaiak az i.sz.43.évben alapították Savaria városát, a Földközi-tengeri területet és a Balti tenger vidékét összekötő ún. Borostyánkő út mentén. A város hamarosan más fontos pannóniai utaknak is központja lett.
Számos római császár is megfordult a városban. Savariában született Martinus, később galliai püspök,akit Szt.Márton néven ismer az egyháztörténelem.
455-ben egy földrengés pusztította a várost. Évszázadok múltán, 860-ban említik ismét az oklevelek.
A pozsonyi országgyűlés határozata folytán 1578-ban megyeszékhely lett.
Szombathelyen született: Magyar László(1818-1864) híres utazó,Dél-Afrika kutató. P.Márkus Emilia színművésznő (1862-1949). Derkovits Gyula (1896-1934) századunk egyik legjelentősebb festője.



Szombathely: Fő tér

Szombathely belvárosának központi része a háromszög alakú nagy kiterjedésű Fő tér,ami valaha a város piactere volt. A tér legelején baloldalt álló klasszicista stílusú épületben évtizedeken át működött a patinás, régi Savaria Szálló és étterem.Valamivel tovább,a túlsó oldalon egy házon emléktábla jelzi,hogy itt lakott Márkus Emilia a nagy színésznő.

Berzsenyi Dániel tér.

A Berzsenyi Dániel téren találjuk a névadó szobrát. Szemközt a tér keleti oldalán a Hefele Menyhért által 1779-1783 között épített püspöki palotát találjuk. Innen nem messze találjuk az 1791-1797 között épült Székesegyházat. Előtte a parkban Szombathely első püspöke , Szily János szobra.


Székesegyház

Székesegyház


Az iskola és a székesegyház között léphetünk be a hajdankori Szombathely elődje, a római Savaria központjának területére,a Romkertbe.Évszázadokon át föld fedte a hajdan oly híres nyugat -pannóniai Savaria romjait. 1938-ban a papnevelde épületének kibővítési munkálatai során bukkantak rá az első római kori maradványokra. Több nagyméretű római útmaradványt tártak fel, napvilágra kerültek az egykori császári palota hatalmas épületének maradványai.
A Rákóczi Ferenc utcában találjuk a Romkert látnivalóinak folytatásaként 1955-ben feltárt Isis -szentélyt.
Az egyiptomi eredetű Isis-kultusznak Pannónia területén feltárt legnagyobb szentélye.

Isis szentély

Kámoni Arborétum:

A Gyöngyös patak mentén Szombathely északnyugati oldalán Kámon peremközségben találjuk az ország egyik leggazdagabb fagyűjteményét a jóval több mint kétezer féle fa-és cserjekülönlegességet tartalmazó Kámoni arborétumot.Az arborétum Szombathely legnagyobb összefüggő parkja. A Kámoni Arborétum alapjait a XIX.század első felében hozta létre Saághy Mihály, aki birtokán Méhészkertet létesített.A század végén már 4 hektáron hozott létre dendrológiai gyűjteményt.Később az állami tulajdonba kerülő terület megmentéséért és továbbfejlesztéséért id.Bánó István tett sokat. Jelenleg mintegy 3000 féle fásszárú növényt tartalmaz,melynek jelentős részét örökzöldek alkotják. Jelentős a lágyszárú állománya is. A Nyugat-Dunántúl és szubalpin térségek számos védett ritkasága megtalálható itt.

Kámoni arborétum
FOTÓ:Deadend85

Kámoni arborétum
FOTÓ:Deadend85

A szombathelyi Csónakázó tavat 1961 nyarán kezdték kialakítani az egykori téglagyár agyaggödreiből.1967-ben fákat telepítettek a tó környékére,így az évek alatt a környék és a város egyik legszebb részévé vált.

Csónakázótó

Nincsenek megjegyzések: