2011. november 3., csütörtök

AUSZTRIA: Graz környéki kulinária

Stájer kulinária:

Stájerországi tökmagolaj:A régió kulináris ínyencsége a tökmagolaj, Stájerország fekete aranya. Nagyon egészséges, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Általában salátákra öntik,de számos más felhasználási módja is van. Az olajsajtolás mesterségét a tartomány mintegy 60 olajütőjében  gyakorolják. 
Egy régi olajsajtoló malom állítja elő manapság a legtöbbet ebből a különleges csemegéből.
A dél-stájer Wanga településén már 70 éve préselnek tökmagolajat a Pelzmann olajsajtoló műhelyben.
Ami családi üzletnek indult,ma világvezető márkává nőtte ki magát.
Az olajkészítéshez kizárólag a stájer sütőtök héj nélküli magját használják fel. Kíméletesen megpörkölik a magokat,amely finom dió aromát, és karamellszerű illatot és rendkívüli zöldes-fekete színt kölcsönöz a tökmagolajnak.



A Stájerországi olajút Stainzból indul 30 km-re délnyugatra Graztól és keresztülvezet Deutschlandsbergen egészen Eibiswaldig,a szlovén határ közeléig. Az év során számos rendezvény csalogatja az ínyenceket a tök,a tökmagolaj és a Schilcher bor hazájában.

Sütőtök krémleves:

Hozzávalók: 90 dkg sütőtök meghámozva,kimagozva
Sütőtök krémleves
Fotó:blumenbiene
                     2 dkg vaj
                     1 fej vöröshagyma
                     2 db leveskocka
                     só,fehér bors
                     főzőtejszín

A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magját,meghámozzuk és felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban és a felkockázott hagymát üvegesre pirítjuk benne. Rátesszük a tököt és felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, ízesítjük a fűszerekkel és puhára főzzük. Botmixerrel összeturmixoljuk és közben hozzácsorgatjuk a tejszínt majd a tűzhelyen még egyet rottyantunk rajta.Pirított tökmaggal  vagy pirított kenyérkockával vagy tökmagolajjal picit meglocsolva tálaljuk.


Andreas Schwind
Stájer alma: Stájerországban nagy hagyományai vannak az almatermesztésnek. Az optimális szomjoltó, alacsony alkoholtartalmú almamust már ősidők óta stájer házi itókának számít.Az almával számos ételspecialitásban is találkozhatunk: a finom finom rétestő a kiváló almaecetig. A "Haus des Apfels nevű helyen  minden, az almával kapcsolatos tudnivaló rendelkezésünkre áll. Puch alma falu mint Ausztria legnagyobb gyümölcstermesztő közössége e múzeumnak köszönhetően bepillantást nyújt a régió számára oly értékes gyümölcs történetébe. Eredeti formájában présházat rendeztek be, egy ősi gyümölcsöskertet alakítottak ki, kaptárt és időjárás figyelő tornyot emeltek és a múzeumot természetesen érdekes és látványos tárgyakkal töltötték meg. A mintegy 25 km hosszú almaút, amely Gleisdorf közelében a Wechselbundesstrabe úton kezdődik és öt településen át húzódik, széles kínálattal rendelkezik : friss gyümölcs, must, almalé, nemes párlatok és különböző almatermékek. A friss almák ezen kívül olyan ínyencségek alapanyagául szolgálnak mint az almás rétes,az almatorta vagy az alma fagylalt. Az étlapokon pedig a mustlevestől a mustpecsenyéig valamennyi finomság megtalálható,természetesen minden almából.

justusbluemer


Nincsenek megjegyzések: