2012. április 15., vasárnap

SPANYOLORSZÁG: Barcelona 3.

Barcelona
Foto: ClifB

Látnivalók Barcelonában:

Montjuic: A Montjuic közvetlenül a tengerparton emelkedő 213 m magas hegyszerű domb, Barcelona Gellérthegye. A kikötö két mólójáról a Mirador kilátóig függővasút visz. A kabin végighalad a kikötő fölött, s végül továbbmegy a Montjuic kilátópontján lévő végállomásig. Útközben nem csak a kikötőt, a tengert látjuk, hanem a város házrengetegét a város keleti részében lévő Sagrada Familia tornyaival, még távolabb pedig a Tibidabo hegyet ,ahová sikló visz fel. A hegyen gyönyörű kertek és parkok találhatók, közülük a legszebb a Nou Jadi Botanic, ami egy botanikus kert ahol több mint 2000 növényfaj él, és a Jardines de Mossen Costra i Lljobera ahol több száz kaktuszfaj él. A hegyen találjuk még az 1992-es nyári Olimpiai játékok stadionját is.

Foto:paulecci

A Montjuic nagy látványossága a Palacio Nacional de Montjuicban elhelyezett Museo de Arte de Cataluna. 
A múzeum hatalmas méreteket ölt. Láthatunk itt katalóniai román kori templomok freskóit. Spanyol és európai képzőművészeti gyűjteményt, Kerámia múzeumot. Nagy spanyol és külföldi reneszánsz és barokk mesterek (El Greco, Velázqvez, Tintoretto ) nagy értékű képeit.

Foto:photoAtlas

Pueblo Espanol-Spanyol falu: A Montjuicon van még a spanyol Néprajzi Múzeum más néven a Pueblo Espanol (,,spanyol falu"). A Pueblo Espanolt az 1929-es világkiállítás alkalmából építették. 
Afféle skanzen ez (az épületek nem eredetiek,csak azok hű másai) amely egy helyre sűrítve mutatja be az egész spanyol építészetet. A Barcelonával ismerkedő turista itt egész Spanyolországból ízelítőt kap. Szép sorban sétálunk el itt Kasztilia, Galicia, Aragónia, Katalónia Andalúzia, Baszkföld és a többi tartomány házai és jellegzetes terei között. Az épületek mind léteznek valahol, Spanyolország valamelyik városában vagy falujában.


Sanyol falu
Fotók:Calafellvalo

Plaza de Espana: A palota és a tér között található a turistákat legerősebben vonzó, esténként tíz színben pompázó, nagy szökőkút. A tér közepén lévő, nőalakokkal díszített szökőkút spanyolország három tengerét jelképezi. 

Foto:Greg Gladman

Castillo de Montjuic a 13.században épült erőd a Montjuic tetején, ahonnan gyögyörű a kilátás a városra.
Foto:Davide

Castello de Montjuice
Foto:Cristiano Maia

Montjuic park
A hegyen találjuk az Olimpia falut és az Olimpiai stadiont is.
Foto:RomainPa


Tibidabo: Az 532 m magas Tibidabóra siklóval juthatunk fel. A század első évtizedeiben a hegytetőn épült templom teraszáról gyönyörű kilátás nyílik Barcelonára és azt övező tengerre.A hegyen találjuk még Barcelona legrégebbi vidámparkját is. A hegyen található még egy érdekes kinézetű tv-torony is amit az 1992-es nyári olimpiai játékokra építettek. A 10.szinten lévő körpanorámás kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környékre.

Temple de Sagrat Cor
Foto:Stephen Downes

Vidámpark
Foto:sosickboy

Vidámpark
Foto:randihausken

Nincsenek megjegyzések: