2012. április 23., hétfő

SPANYOLORSZÁG: Barcelona 4

Sagrada Familia
Foto:sweis78

Sagrada Familia: A SagradaFamilia építését Francisco de Villar kezdte meg 1882-ben neogótikus stílusban. Halála után 1891-ben a kor nagy építésze ,Antoni Gaudi vette át az építkezések irányítását, s elődje terveit átalakítva, megkezdte saját grandiózus terveinek kivitelezését.
Gaudi bizarr alkotói nagyságát mutatják a tervek: a csipkeszerűen áttört és barokkosan túlzsúfolt szimbólumhalmazt, a varrótűként az ég felé meredő karcsú,áttört tornyokkal. Mindezt vasszerkezet nélkül, faragott kövek egymásra helyezésével készült,a statikai számítások diadalaként.

 
Foto: sweis78
A templom a mai napig nem készült el, a terveket átdolgozva kísérlik meg Gaudi fantasztikus terveinek vasbetonos megoldását. A Sagrada Familia Barcelona egyik legismertebb épülete. A nagy művész Gaudit, a legnagyobb művének kriptájában temették el.

Foto:abmiller99

Foto:LaPringle

Foto:abmiller99

Mila ház: Ez a másik különös Gaudi épület a Mila ház nevet viseli. Az egész épület olyan, mintha modernizált, városiassá szelídített geológiai képződmény lenne. Az erkélyek rácsa száraz lombot utánzó kovácsoltvas, az emeletek előre-hátra hullámzó sorban épültek. Az ablakok kivágása barlangnyílásszerű szabálytalan négyszög.

Mila ház
Foto: leosoueu

Güell park: A park a nevét Gaudi legfőbb mecénásáról kapta és 1900 -1914 között épült.. Talán itt bontakozott ki legjobban Gaudi fantasztikus fantáziája.A kert bejáratánál két két kacsalábon forgó kastély található. Oldaluk,tetejük majolika mozaiktól ragyog. A bejárat mögött két irányba indul a hullámzó lépcsősor. A lépcső végén dór oszlopok állnak. Az oszlopok lába mozaik, a perem egy óriás kígyóra emlékeztető padsor.

Güell park
Foto:Travis9

Güell park
Foto:conysturm

Antoni Gaudi


Nincsenek megjegyzések: