2013. február 13., szerda

OLASZORSZÁG: Aosta


Az Augustus császárról elnevezett Aosta valaha a környék mini Rómájának számított, ma pedig a régió fővárosa. Szép környéke fölött délről a Paradiso hegységhez tartozó Monte Emilius (3559m) mindíg havas csúcsa uralkodik, északról is 3000 m körüli hegyek övezik, melyek elrejtik a szem elől az innen mindössze 30 km-re eső Mont Blanc-t.
A város római eredetét hirdetik a nagyrészt ma is fennálló, régi vaskos római falak, továbbá Augustus császár épségben megmaradt hatalmas diadalíve és egy római színház többemeletes oldalfala.
A császár diadalíve, a pompás Arco d Augusto egy járdaszigeten áll és jelzi hogy itt kezdődik a római kori Via Sant Anselmo gyalogosoknak fenntartott negyede.

Diadalív
Római színház

A X.század táján bővérű nemesi családok vertek fészket a városban. Nyomukat néhány zord nyerskő épület és torony őrzi. Ilyen a Pailleron torony, a ,,bélpoklosok tornya" és a falak déli kapujánál álló Bramafam torony. Ez utóbbi annak a várkastélynak a maradványa ahol egy aostai őrgróf halálra éheztette hűtlennek vélt asszonyát.Jobbra a városfalakon kívül régi templomi épületek sora öleli Aosta védőszentjének ajánlott Collegiata di Sant Orso épületét. A Sant Orso templomot gótikus homlokzat, elegáns kerengő és egy 12.századi román stílusú harangtorony díszíti.



A Porte Praetoria vastag, kettős kőárkád fala formálja a város lenyűgöző kapuját. A kapun belül, jobb oldalon láthatjuk a római színház maradványait. A város falain kívül találjuk a S.Pietro templomot ami a X-XII.században épült román stílusban.




Nincsenek megjegyzések: