2013. február 17., vasárnap

OLASZORSZÁG: Kulináris utazás az Aosta völgyben.


Az Aosta völgy lakóinak konyhájában a főtt étel egyszerű és laktató,ahogy a hegyvidéken élőkhöz illik.Havas téli napokon nincs is finomabb egy forró, tartalmas kenyérlevesnél.Finom változata a sajtos kenyérleves, melyet sokáig főznek a kemencében.Állaga szerint inkább egytálételre emlékeztet. Vannak egyszerűbb és tartalmasabb kenyérlevesek az egyik legtartalmasabb a Zuppa de Valpelline,amelyben van kelkáposzta, szalonna és különféle fűszerek.

KENYÉRLEVES


HOZZÁVALÓK: 30 dkg vöröshagyma
                             5 dkg vaj
                             1,2 l húsleves
                             20 dkg szikkadt kenyér
                             10 dkg reszelt sajt
                             őrölt bors.
A hagymát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. Mélyebb serpenyőben a vajat megolvasztjuk. Hozzá adjuk a hagymát és kis lángon 20 percig pároljuk,vigyázva nehogy megbarnuljon. Majd hozzáöntjük a húslevest,és további 20 percig főzzük.Közben a felszeletelt kenyeret megpirítjuk a sütőben, és a pirítósokkal egy hőálló edény alját beterítjük. Megszórjuk a reszelt sajttal és leöntjük a hagymás húslevessel.Frissen őrölt borssal fűszerezzük, letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig főzzük.Nagyon forrón tálaljuk.

 
Baráti körben nagy élvezettel fogyasztható csemege a Fonduta, az alpesi régiókban annyira kedvelt sajtfondű helyi változat. Az alpesi völgyekben ugyanis nagy hagyománya van a sajttermelésnek.A fonduta előétel vagy főétel egyaránt lehet. Sőt az olvasztott sajtot mártásként húshoz vagy főtt tésztához is adják, máskor raviolit töltenek vele.




A vidék leghíresebb sajtja a Fontína. A világossárga és nagyon enyhe zamatú, félkemény Fontina nyers tejből készül, amit a magashegyi legelőkön kizárólag füvet legelő tehenek adnak.

Gyakran kerül az asztalra polenta vagy finom rozskenyér, füstölt szalonna, ízletes kolbászspecialitások, marha,sertés vagy a környező hegyekben elejtett vadak húsa.Vajjal és tejszínnel sütnek, főznek mert a hideg időjárás ellen ínycsiklandozó és hatásos fegyver a kalóriadús táplálkozás.
Az Aosta völgy jellegzetes kenyere a Pane Nero, rozs és búzaliszt keverékéből készül. Különösen a lardo,azaz a fűszeres sonka és a régióbeli különféle sajtok elmaradhatatlan kísérője.

Ízletes sonkák és kolbászok:


Mocetta:  a Mocetta vagy mozetta az Aosta völgy legfontosabb húskülönlegességei közé tartozik,kecskehúsból készül amit fűszereznek majd sós páclében érlelnek.25 nap múlva kiszedik és négy hónapig szellős helyen száradnia és érlelődnie kell.



Coppa al ginepro.
Coppa al ginepro: a sonka a különleges aromáját a borókabogyótól kapja.


Arnadi szalonna : ez a szalonna a különlegesen kövér sertések vastag zsírrétegéből készül. A szalonnát darabokra vágják,sózzák,borssal és babérral,rozmaringgal,szegfűszeggel ízesítik, és három hónapra felakasztják érlelődni.










Pancetta steccato: nagyon ritka,de nagyon finom Aosta völgyi specialitás a lécek közé szorított szalonna. A vastag, sózott héjú hasaaljaszalonna darabot összevarrják ás két borókafa közé szorítják két hónapra.


A tartomány az egyszerű de igen ízletes desszertjeiről híres. Ilyen például a Vörösboros téli körte vagy a Panna Cotta.
A Panna Cottához nagyon jó minőségű tejszínt használnak, Nem csak az Aosta völgyére, hanem egész Észak Itáliára jellemző édesség, mert itt van a legnagyobb hagyománya a tejgazdálkodásnak. Manapság az ország egész területén készítik.

Panna Cotta
Hozzávalók: 4 személyre: 3 lap zselatin
                                       fél liter tejszín
                                       4 dkg cukor.
A zselatint kevés hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.A tejszínt a cukorral felforraljuk és állandó keverés mellet  15 percig főzzük. Levesszük a tűzről és teljesen feloldjuk benne a zselatint, miközben folyamatosan keverjük.A tejszínkeveréket adagolóformákba töltjük és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. 
Erdei gyümölcsökkel vagy eperszósszal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: