2013. február 1., péntek

OLASZORSZÁG: Valle d' Aosta

Valle d' Aosta Olaszország legkisebb régiója. Északon Svájccal,
nyugaton Franciaországgal,délen és keleten Piemonttal határos.
A régió csaknem teljes egészében hegyvidék.Valle d' Aosta jellegzetessége a csaknem száz középkori vár elszórva a régió területén.
A régió legismertebb vára  Fénisben található,12 km-re Aostától.


Aosta völgye:

Ennek a legendás völgynek az északi oldalát az Alpok legmagasabb láncolata szegélyezi,a Pennini-Alpok,a svájci Zermattot és környékét világhírűvé tevő Monte Rosa, Matterhorn, és több más ,csupa 4000-en felüli óriás. Déle ugyancsak havas hegység a varázsos nevű Monte Paradiso csoportja. Az Aostai völgy szépsége a Monte Rosa, a Matterhorn felé, délre a Paradisora nyíló mellékvölgyekben bontakozik ki,s az út végén valódi jutalom a Mont Blanc áll.
Az Aosta völgy történelme inkább a francia mint az olasz tankönyvekbe kívánkozik.A Nyugatrómai Császárság összeomlása után a gleccserek völgye 443-ban a burgundiai királysághoz tartozott, a 6.század végén pedig a frankoké lett.A vidék sorsa 1025-től összefonódott a Savoyai házéval, s ez a kapcsolat egészen a 20.század közepéig fennmaradt.






















Az hogy Itália egyes vidékei mennyire különböznek egymástól a határvidéken járva a legszembetűnőbb.
A tájszólásról, az életstílusról és a gasztronómiáról elmondható hogy minden csak nem olasz. Így van ez a kis Aosta völgyben is, ahol az emberek francia nyelvjárásokhoz tartozó savoyai dialektusban beszélnek. A vidék mindig is az átmenő forgalom egyik központja volt: a völgyből már a régi időkben sok alpesi hágóra vezetett út, amelyek biztosították a kereskedelmi forgalmat az olasz csizma sarka és az Alpok északi oldalán fekvő területek között. A völgy déli nyílásánál, a Lombardiai síkság szegélyénél a régi múltú várost Ivreat találjuk.
A legszebb tájat St.Jeannál találjuk, fenyvesekkel tarkított hatalmas sziklahegyek,köztük alpesi rétek,derékig érő fűvel,és itt-ott egy régi vár.



A folyton emelkedő és szűkülő völgyben olyan idillikus helyek lepnek meg, mint Fontaniemore alpesi falva,a Lys fölé hajló ódon hídjával. Chatillon és Aosta között félúton áll a Castello di Fenis. Olyan mint gyermekek mesekönyveiben ábrázolt soktornyú erkélyes, ágas-bogas, kacsalábon forgó kastélyok.




Nincsenek megjegyzések: