2014. január 28., kedd

OLASZORSZÁG: Torino 2.

LÁTNIVALÓK A VÁROSBAN
(második rész)

San Lorenzo templom: Ennek a templom építésére hívták 1632-ben Guarinit Torinóba aki nyolcszögletű, csillag alakú barokk kupolát emelt. Az épületbe lépve szobrok, stukkók, arany és márványdíszek pazar barokk világa fogadja a látogatót. Itt található a Torinói Lepel ( Sindone) életnagyságú másolata ( az eredetit a Dómban őrzik). állítólag a Szent Lepelbe tekerték be Krisztus testét, miután levették a keresztről.






















Porta Platina: ez egy több emeletes, árkádokkal tagolt, bástyákkal övezett hatalmas kapuzat, amelyet a formája és a méretei miatt a középkorban ókori palotának hittek.


Palazzó Carignanó:  Guarini zseniális alkotása, ízig-vérig barokk épület, homorú és domború formák merész kombinációja, ugyanakkor mértéktartóan kiegyensúlyozott: nagyarányú udvara is méltó homlokzatához. Itt ülésezett az első olasz parlament 1865-ig.


Via dei Mille 22.sz: ebben az utcában a 22 számú házban, az első emelet jobb oldali erkélyes szobájában lakott és halt meg 1894.március 20-án Kossuth Lajos. A kis parkban szobor, a házon márványtábla hirdeti emlékét.

Foto:Helenkeit

Monte dei Capuccini: A hegyre a folyópartról siklóval is feljuthatunk a Sassi állomásról. A hegyről tiszta időben szép kilátás tárul elénk nemcsak a városra de félkörívben a Nyugati Alpokra, az Északi Paradisotól a Pót szülő Monte Viso süveges kúpjáig.
















Basilica di Superga: E fenséges mauzóleum, amely a Savoyai család több mint 50 tagjának sírját rejti, már kilométerekről látható,hiszen látványos helyen, egy domb tetején áll. Lenyűgöző kupolája 65 m magas. Az arányos kupolát, a barokk templomot , a hozzá tartozó kolostorral együtt Juvara építette, II.Vittorio Amadeo megbízásából a savoyai háznak a spanyol örökösödési háborúban elért sikerei emlékére.




A bazilika mellett hatalmas tábla állít emléket a Grande Torino futballcsapat azon tagjainak akik életüket vesztették amikor gépük 1949-ben becsapódott a hegy oldalába. A csapat emléktárgyait a Museo del Grande Torino múzeumban állították ki.




A Pó völgyét a Savoyai ház sok szép vadászkastéllyal és nyári lakkal hintette tele. Juvara építette a Torinótól 10 km-re délkeletre eső Stupinigi vadászkastélyt.



A sok nagyszerű alpesi völgy közül a turisták különös szeretettel keresik fel a Pó forrásvidéké, a 3841 m magas Monte Viso tövében.

Nincsenek megjegyzések: